דגי הנוי מעניקים את החיים לבריכה. ישנו מגוון רחב של דגי נוי בצבעים ובצורות מיוחדים. על מנת לגרום לדגי הנוי להראות כ"אטרקציה" בבריכה, יש לבחור דגי נוי אשר יראו יפים בעינינו, אך עם זאת יתאימו באופיים לבריכת הנוי שלנו.
בחירת סוגי הדגים הרצויים בהשפעת תנאי הסביבה
בטרם קבלת החלטה לגבי סוגי דגי נוי המועדפים עליכם, יש לזכור ולהכיר במספר גורמים אשר קרוב לוודאי ישפיעו על התנהגות דגי-הנוי בבריכה:
- טמפרטורה- לא כל דגי הנוי מתאימים לבריכת הדגים. לרוב, נמצא את מרכיב טמפרטורת המים כגורם הבולט אשר מונע מסוגים רבים ומגוונים של דגי נוי להתאים לבריכה. ישנם סוגי דגים אשר רגישים מאוד לשינויים בטמפרטורה. יש שני סוגי השפעה אשר מהם יכולים להיפגע דגי הנוי- האחד טמפרטורה גבוהה או נמוכה מזו המתאימה לדג והשני שינויי טמפרטורה קיצוניים.
- התחשבות בצמחי המים- הדג, כיצור חי , משפיע על סביבתו במגוון דרכים. אחת ההשפעות החשובות לנו ביותר היא יחסי הגומלין בין דגי-הנוי לצמחייה. שילוב של משפחות דגים מסוימות יכול להוביל לכך שהצמחייה תאכל. לדוגמא, ישנם סוגים של דגי-נוי ממשפחת הקרפיונים (לדוגמא, קוי) הידועים ביכולות אכילת צמחי המים. דגים אלה "מנשנשים" את הצמחייה אשר עמלתם רבות בשתילתה. יש הטוענים ששילוב דגים בגיל צעיר בבריכה עם צמחיה מקטין את אכילתה של הצמחייה כאשר הדגים הופכים לבוגרים.
- גודל הבריכה- כאשר אנו קונים דגי נוי לבריכה, איננו מיחסים חשיבות רבה לכך שיום יבוא, ודגים אלה יהיו בוגרים ובשיא גודלם. יש לזכור שלבריכה יש מכסה של דגים אותה היא יכולה לקלוט. במידה ויהיו יותר מדי דגים בבריכה, יווצרו בעיות רבות (מחלות, אצות, ומוות דגים). ובניגוד לכך, במידה ומספרם יהיה דל, הדגים לא יהיו מודגשים דייים ולכן לא יספקו את האפקט הרצוי. תוכלו להחליט לגבי מספר דגי הנוי שברצונכם לראות בבריכה ע"י הבחנה בשני פרמטרים חשובים:
- גודל הדג המקסימאלי- ככל שגודל הדג כבוגר גדול יותר, כך תוכלו להכניס פחות פריטים לבריכה מסוג זה של הדגים.
- קצב הריבוי שלו (אם בכלל)- ישנם סוגים של דגים אשר מתרבים בבריכה כדרך הטבע ללא התערבות האדם. דגים אלה יכולים להתרבות בקצב גבוה מאוד. לכן, אין צורך להתחיל עם קבוצה גדולה מסוג זה של דגים.
- מערכת הפילטרציה בבריכה- דגים שונים דורשים תנאי מים שונים. לדוגמא, דגי קוי דורשים מים נקיים מאוד (הן בפן הוויזואלי והן בפן הכימי). לכן, נאכלס את הבריכה במעט דגים וכך לכל דג יהיה יותר שטח מחייה ופחות זיהום במים. הכלל המנחה אותנו הוא שככל שיש יותר דגים בבריכה, כך המים יהיו נקיים פחות. לכן, עלינו להקטין את כמות הדגים על-מנת להגיע לרמת הניקיון הנדרשת עבור סוגי הדגים השונים. מידע נוסף אודות מערכת הפילטרציה בבריכת הנוי.
טיפ: לאחר קניית הדגים הרצויים, כאשר הם עדיין בשקית, יש לבצע השוואת טמפרטורות טרם שחרורם למי-הבריכה. השוואת הטמפרטורות תעשה על-ידי הכנסת השקית למים (כאשר היא סגורה) ל-15 דקות. לאחר זמן זה, יש להוסיף מים מהבריכה אל תוך השקית (יש להוסיף כ-30 אחוז מים לשקית).
את שיחרור הדגים יש לבצע על-ידי הוצאת הדגים בעזרת רשת מהשקית ושחרור הדגים בלי המים שבהם שהו בשקית.
שובנקין, קומט, והסארסה
דגים אילו הם ווריאציה של דג זהב (משפחת הקרפיון). שלושת הסוגים הללו, בדומה לדגי הזהב רגועים ושקטים למדי. כמו כן, אינם פוגעים בצמחיית הבריכה.
עמידות: דגים עמידים למדי. שורדים את החורף.
גודל מקסימאלי: הקומט והסארסה מגיעים לגודל של 30 ס"מ. לעומתם, השובנקין מגיע לגודל של 20 ס"מ.
התרבות: תהליך הריבוי של זן גזעים אלה אינו פשוט כלל ואינו מתבצע בבריכת נוי.
קומט סארסה שובנקין
שליירים
"שליירים" היא הגדרה לקבוצה של דגים, הדומים מבחינה גנטית, ממשפחת הקרפיונים. דגים אילו בעלי מזג רגוע ואף לעיתים פגיעים. בקבוצה זו ישנם דגים במגוון צבעים וצורות. אינם פוגעים בצמחייה.
עמידות: דגים אילו עמידים יחסית לטמפרטורות נמוכות וגבוהות. ישרדו בבריכת הנוי את החורף בישראלי. חשוב לשלב אותם עם דגים עדינים יחסית, אחרת עלולים להיפגע.
גודל מקסימאלי: משתנה בין גזע לגזע. לרוב לא יעברו את ה-30 ס"מ.
התרבות: מטילי ביצים. לעיתים מצליחים להתרבות ללא התערבות בבריכת הנוי.
דגי קוי
הקוי הוא זן מבוית של המין -קרפיון מצוי ממשפחת הקרפיונים. יש הטוענים שדג זה הוא הדג היפה ביותר לבריכת הנוי. הקוי פותח בסין. לקוי מגוון צבעים. אורך חייו של הקוי הוא כ-60 שנה. דג זה נחשב ליחסית תובעני מבחינת דרישות ותנאים: דורש מערכת פילטרציה טובה ורמות חמצון גבוהות של המים.
עמידות: דג נחשב לדג עמיד מאוד, הן מבחינה חיסונית והן מבחינת טמפרטורת הסביבה.
גודל מקסימאלי: ישנם דיווחים על דגי קוי בגודל מטר וחצי. בבריכה ממוצעת אורכו יהיה כ-60 ס"מ בגיל בוגר.
התרבות: מטיל ביצים. הרביה בבריכת-הנוי אפשרית.
מלבד הסיבה הוויזואלית, בגללה אנו בוחרים את דגי הנוי שלנו. ישנם סיבות נוספות בגללם נצרף לבריכה שלנו משפחות נוספות של דגים. נוכל ל"השתמש" בדגים כ-"טיפול ביולוגי" כנגד בעיה של התרבות זחלי יתושים במי-הבריכה.ישנם סוגי דגים, אשר רואים בזחלי היתושים מזון. כך נוכל לנצל את הדגים ,בנוסף ליופיים ,לשימושנו. הדגים המתאימים למשימה זו הם: הגמבוזיה והרוזי-ברב.
גמבוזיה
שמו הלועזי של הגמבוזיה הוא Western mosquitofish. זהו הדג המוכר בעולם לטיפול בבעיה של זחלי יתושים במאגרי מים עומדים. דג זה יובא לארץ ישראל ע"י הבריטים כחלק מהמאמץ לחסל את בעיית המלריה אשר שררה בארץ.
עמידות: דג עמיד וחזק. שורד גם בחורפים קשים.
גודל מקסימאלי: 7 ס"מ.
התרבות: משריץ דגיגים חיים. מתרבה בקצב מהיר.
רוזי ברב
שמו הלועזי של הרוזי ברב הוא Rosy Barb והוא ממשפחת הקרפיונים. דג זה ניזון מזחלי יתושים, ומשאריות מזון בשרי וצמחי. לדג זה מספר רב של צבעים וצורות.
עמידות: דג עמיד וחזק. הטמפרטורה של החורף הארץ-ישראלי לא משפיעה עליו.
גודל מקסימאלי: 14 ס"מ.
התרבות: מטיל ביצים. דג זה יצליח להתרבות בבריכה ללא התערבות האדם.
המאמר המלא מוצג באתרנו (קישור נמצא בחתימה) בצירוף תמונות ועותק להורדה.
יש לכם עדיין שאלות שנשארו לא פתורות? מחפשים עזרה מקצועית נוספת?
צרו קשר ונשמח לעמוד לרשותכם בכל נושא.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה